Geef terug en doe mee aan rotsbeheer

WCL is een club die zich verdiept in verschillende facetten van de bergsport. Er wordt zowel in de zaal als op de rotsen geklommen. Maar hoe komen die routes daar?
WCL heeft een afdeling rotsbeheer, een afdeling van het Belgian Rebolting Team van het KBF, dat voor onderhoud van de rotsen zorgt.

 

Wat houdt dit dan allemaal net in:

Dit kan gaan van simpele taken zoals het proper maken van een pad naar de rotsen, het kuisen van de rotsen, ontdoen van onkruid zodat het klimbaar blijft, losse stukken afhalen en controleren dat er niets los zit en ook de flora onderhouden in de buurt, sommige zaken zijn beschermd en dienen dit te blijven.

Ondertussen is WCL al meer dan een jaar actief bezig met rotsbeheer en zijn er al wat redelijke investeringen gestopt in materiaal voor de leden van het rotsbeheer. Want zonder rotsbeheer kunnen er geen routes geklommen worden op de rotsen en vervallen de klimmassieven terug naar hun natuurlijke staat.

Het is dan ook dankzij de inzet van de vele rotswerkers dat er onlangs een nieuw massief het licht mocht zien in de Ardennen.

Voor een uitgebreide informatie over de impact van de klimsport op de rotsen verwijs ik dan ook graag naar volgend artikel.

 

Ben jij de persoon die we zoeken om ons team te versterken?

Heb je zin in initiatief, geen hoogtevrees of bereid die te overwinnen, trekt de natuur je aan, en ben je niet vies van een (stukje)rots af te breken? Aarzel dan niet en neem contact op met ons rotsbeheer team via de algemene mail westcoastlizards@gmail.com met als onderwerp Rotsbeheer en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om eens af te spreken.

Als deelnemer kan je verschillende taken krijgen in rotsbeheer afhankelijk van de situatie.
Dit kan gaan van gras maaien, begroeiing verwijderen op rotsen, puin ruimen etc.. tot het zwaardere en leukere werk waar we ons momenteel mee bezig houden:
In rappel aan de rotsen hangen en met het nodige breekmateriaal de losse stukken uit de rotsen verwijderen om het massief klimklaar te maken.
Eens een deel afgewerkt is wordt dan beslist om een route op te plaatsen. Al deze zaken komen in willekeurige volgorde aan bod.

Op onderstaande facebook-link zie je de verschillende data nog staan voor 2018.

Momenteel wordt er volop gewerkt aan een nieuw rotsmassief in Spontin en is er nog wat breekwerk te doen, maar er zijn ook reeds een paar nieuwe routes aangeboord, dus hoe meer volk hoe liever om dit massief klimklaar te maken!

https://www.facebook.com/events/163325361161694/

 

Wie interesse heeft houdt alvast volgende data vrij in hun agenda:

zaterdag 8 september - 13 oktober- 17 november - 8 december.

Wij zorgen voor het materiaal en de begeleiding, samen met de BRT collega's van Bergpallieters en andere rotsbeheerdersteams.

Wat heb je nodig?
-Kleren die wat vuil kunnen verdragen en eventuele reserve-kleren voor achteraf.
-stevige schoenen(geen klimschoenen, enkel nuttig indien je na de werkdag eens een pas gezette route wil uittesten)
-werkhandschoenen
-helm
-werkgordel of eigen gordel in geval er niet genoeg voorhanden zijn
-in geval in bezit: grigri
-lunch+drank

Waar zorgt de club voor?

Wij hebben werkmateriaal, zoals koevoeten en piolets waarmee je de rotsen te lijf mag gaan.
Wij hebben 4 à 5 volledige werksets beschikbaar(waaronder 4 werkgordels).
De rest van het materiaal, evt. extra werkgordels, touwen, grigri, shunt wordt door het BRT team verzorgd.

Hebben we je interesse gewekt? Mooi, dan hopen we je op een van onze volgende sessies terug te zien!

Aankomende evenementen

Geen komende evenementen

Copyright © 2018 - West Coast Lizards - Niels Daubry