FAQ

Zit je na het surfen op onze website nog met vragen? Dan kun je onderaan misschien wel een antwoord hierop terugvinden!

De klimclub

Ja dit kan absoluut! Je kunt bij ons op verschillende manieren komen proeven van de klimsport, indien je nog niet beschikt over het 'klimvaardigheidsbewijs 1'.

 • Via onze kliminitiaties: Geregeld organiseren wij initiaties waarop men vooraf dient in te schrijven.
  (Deelname enkel mogelijk bij inschrijving. Vanaf de leeftijd van 5 jaar. Plaatsen beperkt tot 12 deelnemers per initiator)
 • Op onze evenementen: Tijdens heel wat van onze evenementen voorzien wij ook een kliminitiatie waarop men vooraf dient in te schrijven.
  (Deelname enkel mogelijk bij inschrijving. Vanaf de leeftijd van 5 jaar. Plaatsen beperkt tot 12 deelnemers per initiator)

Tijdens deze momenten kun je ook verdere vragen stellen over de sport, cursussen, klimzaal, lidmaatschap en meer.

Ja dit kan absoluut! Je kunt bij ons deelnemen aan verschillende cursussen zoals:

 • Cursussen (en evaluatiemomenten) om het klimvaardigheidsbewijs te behalen (KVB1 in vele zalen verplicht om te mogen klimmen).
 • Cursussen om je klimtechniek bij te schaven.
 • Cursussen 'geocaching'.
 • Cursussen en bijscholingen in samenwerking met het KBF & Sport Vlaanderen, om zelf lesgever te worden.
 • Cursussen routebouw in samenwerking met de 'dienst sport De Panne'.
 • Cursussen om zelf groepen te mogen begeleiden op het hoogteparcours in samenwerking met de 'dienst sport De Panne'.

Onder het menu 'info' kun je de pagina 'lid worden' terugvinden, waar je jezelf lid kunt maken via de stappen die daarop worden uitgelegd.
Je wordt doorverwezen naar de website van de 'klim- en bergsportfederatie', waarop je in het dropdown-menu van clubs kunt kiezen voor 'West Coast Lizards climbing team'.

Het jaar 2021 is nog niet voorbij (najaar), maar je wenst je toch al reeds lid te maken van onze club voor volgend jaar? De laatste maanden van het huidige jaar krijg je er namelijk gratis bij! Was je voorheen al lid? Dan ontvang je €8 korting!

Check alle info op de website van de 'klim- en bergsportfederatie', en maak jezelf lid van onze club!

Op elke vrijdagavond* starten we met jeugdklimmen dat nadien gevolgd wordt door de clubavond waarop heel wat van onze leden komen klimmen.

Tijdens het jeugdklimmen leren de kinderen op een speelse maar verantwoorde manier klimmen en elkaar zekeren, met aandacht rond de veiligheid tijdens het klimmen. Daaropvolgend worden de klimtechnieken aan de hand van leuke spelletjes en thema's aangeleerd. Tijdens de thema-avonden komen de kinderen verkleed klimmen.

Hierop kan in het begin van het schooljaar worden ingeschreven via het inschrijvingsformulier dat we op onze website posten. Met mails, berichten via het contactformulier en berichten via sociale mediakanalen houden wij geen rekening.

Op dit ogenblik zijn de plaatsen wat beperkt, gezien de vraag veel groter is dan het aantal beschikbare lesgevers. Weldra komt hier verandering in door het scholen van extra lesgevers. Zin om ook lesgever te worden? Laat het ons weten via het contactformulier.

Tijdens onze initiaties kunnen kinderen ook komen klimmen, mits ze worden ingeschreven.

* Met uitzondering op vakanties, feestdagen en sluitingsdagen van de klimzaal.

Op elke vrijdagavond* volgt na het jeugdklimmen onze clubavond. Waarop onze leden samen kunnen komen klimmen. Geen klimpartner? Tijdens deze clubavond zul je gegarandeerd wel iemand vinden om mee te klimmen. Daarnaast is dit het moment om tips en technieken uit te wisselen.

Tijdens de clubavond hebben we een initiator aanwezig in de klimzaal, waarop leden hun vriend(en) of familie** kennis kunnen laten maken met de klimsport.

Ook kunnen wij tijdens dit moment jouw vragen omtrent de klimsport en onze club beantwoorden. Het is dan wel belangrijk dat je minstens één week op voorhand je komst laat weten via het contactformulier. Zo kunnen wij de sportdienst ook op de hoogte stellen.
Let wel, er worden geen groepsinitiaties (+8 personen) gegeven.

* Met uitzondering op vakanties, feestdagen en sluitingsdagen van de klimzaal.
** Kinderen moeten minstens 5 jaar zijn volgens het reglement van de sportdienst om de klimzaal te mogen betreden.

Ja, dit kan absoluut!

Af en toe organiseren wij voor onze leden uitstappen naar de rotsen. Dit zowel voor boulderen (in bv. Fontainebleau) als rotsklimmen (in bv. Hotton).

Dat kan voor een enkele dag of een volledig weekend zijn. Bij een georganiseerde uitstap zullen er één of meerdere initiators aanwezig zijn, zodat ook mensen die nog geen rotsklim-ervaring hebben, op een veilige manier van het klimmen op rots kunnen proeven. Hierbij voorzien wij bij lengteklimmen voor leden ook touwen en setjes van de club.

Houdt zeker onze activiteiten en Facebookpagina in de gaten!

Initiaties en cursussen staan voor iedereen open. Ook heel wat van onze andere evenementen zijn voor niet-leden toegankelijk.

Leden genieten echter wel van een voordeelprijs op cursussen, initiaties, uitstappen en evenementen!

Uitstappen naar de rotsen stellen wij wel enkel open voor leden, dit omwille van het vereiste lidmaatschap bij de KBF en de verzekering. Zie onze pagina 'Lid worden' voor meer informatie en de voordelen.

Voorlopig is dit enkel mogelijk op aanvraag bij bestuursleden. Neem hiervoor contact met ons op, zodat wij uw specifieke vraag kunnen afhandelen. We zijn aan het kijken om op termijn reservaties mogelijk te maken via ons 'Twizzit-platform'.

De klimzaal

Ja dit kan! Maar...

De klimzaal beschikt over 24 touwen, 4 autobelays (automatische zekeringskatrollen waarop met alleen kan klimmen) en een boulderwand.

Al dien je wel het volgende in acht te nemen. Daar er geen toezichter in de klimzaal aanwezig is, dient de gebruiker zich aan volgende voorwaarden te houden:

 • Klimmen is enkel toegestaan voor mensen (vanaf 14 jaar) die minimaal beschikken over het 'klimvaardigheidsbewijs 1' (KVB1).
 • Klimmers dienen minimum 5 jaar te zijn om gebruik te maken van de klimzaal. Een klimmer, jonger dan 8 jaar (al dan niet in het bezit van een KVB1),  dient steeds begeleid te zijn van een gekwalificeerde begeleider (minimum initiator muurklimmen), die dan instaat voor de veiligheid van het kind én mits het ondertekenen door de gekwalificeerde begeleider van een verklaring dat de gekwalificeerde begeleider de verantwoordelijkheid omtrent de veiligheid van het kind op zich neemt.
 • Klimmers tussen de 8 en 14 jaar, dienen begeleid te zijn van een meerderjarige, die in het bezit is van minstens een KVB1. De meerderjarig ondertekent een verklaring dat hij de verantwoordelijkheid omtrent de veiligheid van het kind op zich neemt.

Voorklimmen is enkel toegestaan in het kader van specifieke opleidingen én onder begeleiding van een gekwalificeerd persoon (minimaal initiator muurklimmen) of indien men in het bezit is van een KVB2. Daarbij wordt gebruik gemaakt van uw eigen touw, voorklimmen is dus niet toegestaan op de touwen van de klimzaal. De klimmer brengt hiervoor een geschikt touw mee dat voldoet aan de veiligheidsvereisten. Het aanwezige klimtouw van de klimzaal moet voorafgaand weggehaald worden en dient na afloop steeds correct teruggeplaatst te worden alvorens de klimzaal te verlaten. Voorklimmen is niet toegestaan ter hoogte van de klimroutes in de nabijheid van het aanwezige lesgeefplateau alsook in de nabijheid van de dalwand. Er kan enkel voorgeklommen worden op routes die hiervoor specifiek aangeduid zijn.

Het volledig 'huishoudelijk reglement' kun je via deze link raadplegen.

Ja, dit kan absoluut!

Klimmers, die willen kennismaken met de klimsport en/of een initiatie wensen in het muurklimmen, kunnen, onder leiding van een gekwalificeerde begeleider (minimum initiator) én mits de gekwalificeerde begeleider een verklaring ondertekent dat de gekwalificeerde begeleider de verantwoordelijkheid omtrent de veiligheid van de nieuwe klimmer op zich neemt, een initiatieles volgen.

Groepen kunnen ook via de dienst sport een lesgever reserveren.  Deze reservatie dient minimaal 7 werkdagen op voorhand aangevraagd te worden.  De reservatie kan enkel plaatsvinden mits beschikbaarheid van een initiator.  Indien er geen initiator beschikbaar is, dan vervalt automatisch de reservatie, zonder dat er enig verhaal ten aanzien van het AGB De Panne kan gebeuren.

Onaangekondigde grote groepen kunnen de toegang tot de zaal geweigerd worden.
Klimmen gebeurt steeds op eigen risico, de klimzaal in sporthal Den Oosthoek is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen.

Ja, dit kan absoluut!

Groepen kunnen via de dienst sport een lesgever reserveren.  Deze reservatie dient minimaal 7 werkdagen op voorhand aangevraagd te worden.  De reservatie kan enkel plaatsvinden mits beschikbaarheid van een initiator.  Indien er geen initiator beschikbaar is, dan vervalt automatisch de reservatie, zonder dat er enig verhaal ten aanzien van het AGB De Panne kan gebeuren.

TIP! Naast sporthal Den Oosthoek kun je na het klimmen terecht in sportbar 'dbar' voor lekkere pannenkoeken!

Onaangekondigde grote groepen kunnen de toegang tot de zaal geweigerd worden.
Klimmen gebeurt steeds op eigen risico, de klimzaal in sporthal Den Oosthoek is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen.

Alle info omtrent de openingsuren en tarieven van klimzaal 'Den Oosthoek' kun je hier terugvinden.

Ja, dit kan absoluut!

Klimmers kunnen een klimgordel met carabiner en zekertoestel aan het onthaal van de klimzaal huren. Meer info in de menubalk bovenaan onze website, onder 'info' > 'klimzaal Den Oosthoek'.

Neem je deel aan één van onze cursussen? Dan is een klimgordel, carabiner, zekeringstoestel, eventueel setjes en klimtouw inbegrepen in de cursus.

Klimschoenen kunnen niet worden gehuurd.

Ja, dit kan absoluut!

Het hoogteparcours bestaat uit 3 niveaus, met verschillende moeilijkheidsgraad.

Het groene parcours (niveau 1) is vrij toegankelijk voor alle gebruikers. Dit niveau hangt laag genoeg bij de grond, en zorgt voor een ideaal speelterrein voor kinderen van alle leeftijden! Op dit niveau kan je eens testen of deze activiteit wel iets voor jou is, of stiekem oefenen voor het echte werk!

Het blauwe parcours (niveau 2) en het rode parcours (niveau 3) zijn slechts toegankelijk mits reservatie bij de dienst sport De Panne. Het is ten strengste verboden deze niveaus te betreden zonder gediplomeerde begeleiders, aangesteld door de dienst sport zelf! Om de veiligheid van spelende kinderen te verzekeren, zijn deze niveaus enkel toegankelijk via een (afgesloten) houten trap.

Op bepaalde dagen houdt de dienst Sport De Panne initiaties. Wens je toch liever te reserveren als groep, dan kan dit via hun website.

Heb je geen antwoord gevonden op jouw vraag, contacteer ons dan!

Note: Carousel will only load on frontend.

Copyright © 2015-2021 - West Coast Lizards - Niels Daubry