Klimvaardigheidsbewijzen

Wat is zijn klimvaardigheidsbewijzen?

Klimvaardigheidsbewijzen (afgekort tot KVB’s) zijn belangrijke stappen in het opleidingstraject tot zelfstandig klimmer. Door gebruik te maken van het principe van de klimvaardigheidsbewijzen streeft de 'klim- en bergsportfederatie' naar voldoende uniformiteit in de klimopleiding. De opleiding tot zelfstandig klimmer kan bij de ‘West Coast Lizards’ gevolgd worden, dat onder de federatie valt.

De federatie zorgt daarbij voor het noodzakelijk lesmateriaal (cursusboekjes voor de cursisten en handleidingen voor de lesgevers) en de vorming van de sportkaders die de klimvaardigheid van de deelnemers evalueren.

Het belangrijkste voordeel van het KVB-principe is de uniformiteit van de klimopleiding. Hier enkele praktische voorbeelden:

 • Wie een KVB 1 behaalde bij de ‘West Coast Lizards’ en nadien verhuist, kan gerust verder gaan met KVB 2 of 3 in club X: het eindresultaat is hetzelfde.
 • Wie alleen maar wil leren na- of voorklimmen in zaal, kan stoppen na het behalen van het KVB 1 of 2.
 • Er bestaat nu een uniform attest (KVB), uitgereikt na een klimopleiding, dat overal in Vlaanderen (maar ook daarbuiten, bijvoorbeeld in Nederland) erkend is.

Klik hier voor meer informatie te verkrijgen over klimvaardigheidsbewijzen.

Ontdek hieronder al onze cursussen om het klimvaardigheidsbewijs te behalen:

Om zelfstandig en vrij indoor toprope te mogen klimmen, word je aangewezen een klimvaardigheidsbewijs 1 te behalen. Dat wil zeggen dat je dan zelfstandig in de klimzaal toprope mag klimmen zonder begeleiding of toezichter. Klimvaardigheidsbewijzen zijn belangrijke stappen in het opleidingstraject tot zelfstandig klimmer. KVB1 is de eerste stap, in dit traject leer je om veilig in een klimzaal te topropen.

Mensen die nog niet in het bezit zijn hiervan kunnen onder professionele begeleiding een cursus (van meerdere sessies) volgen in 'Klimzaal Den Oosthoek' te De Panne via 'West Coast Lizards climbing team vzw'. De minimumleeftijd om deel te mogen nemen aan de KVB1-cursus is 10 jaar. Maar, vanaf de leeftijd van 14 jaar mag men in 'Klimzaal Den Oosthoek' zelfstandig klimmen en zekeren.

Geregeld worden ook aparte jeugdopleidingen voorzien voor de leeftijdsgroepen onder de 14 jaar. Kinderen tot 10 jaar ontvangen dan een getuigschrift die hen de toegang geeft om aan een KVB1-evaluatiemoment deel te nemen eens ze 10 jaar worden.  Kinderen vanaf 10 jaar ontvangen, na een positieve evaluatie, hun KVB1-pasje (maar dienen in Klimzaal Den Oosthoek tot 14 jaar wel steeds vergezeld te zijn van een meerderjarige met KVB1 of initiator).

Deze KVB1-cursus omvat:

 • Omgang met regels in de klimzaal en tijdens het klimmen.
 • Omgang met materiaal.
 • Correct inbinden van klimmer en zekeraar.
 • Partnercheck en veilig leren klimmen

Na het volgen van deze opleiding ben je bekwaam om het KVB1-examen af te leggen op het einde van de derde les. Wie klimvaardigheidsbewijs 1 (KVB1) heeft behaald mag zelfstandig vrij indoor toprope klimmen.

De standaard deelnameprijs voor deze KVB1-cursus bedraagt €60 voor niet-leden, of €50 als je lid bent van 'West Coast Lizards climbing team vzw'. Hierin is de inkomprijs, verzekering, begeleiding, WCL-cursusboekje, theorie, examen en aanmaak van het KVB1-pasje inbegrepen.
Het materiaal is niet inbegrepen maar kun je via onze club in de klimzaal bij de begeleider huren voor slechts €2.

Het maximale deelnemersaantal aan deze cursus bedraagt 12 deelnemers, deze cursussen zijn meestal volzet binnen 48 uur nadat het inschrijvingsformulier online komt. Hou dus zeker af en toe deze website in de gaten of volg ons op Facebook.

Om veilig en zelfstandig indoor voor te klimmen kun je bij de ‘West Coast Lizards climbing team vzw’ een cursus volgen waarbij de basis gelegd wordt om op een verantwoorde manier te leren indoor voorklimmen. Na het volgen en slagen in deze cursus behaal je jouw klimvaardigheidswijs ‘Indoor Voorklimmen’.

Deze 4-delige cursus omvat voorbereidingslessen en een examenmoment. Tijdens deze momenten worden volgende zaken behandeld en onmiddellijk praktisch toegepast onder begeleiding:

 • Het correct benoemen en gebruiken van jouw materiaal.
 • Op aandachtige wijze zekeren en spotten van de voorklimmer.
 • Op een juiste manier jouw tussen-zekeringen inpikken.
 • Reactie op een voorklimmersval.
 • Risicobewustzijn en veiligheidsregels.

De deelnameprijs van deze cursus bedraagt €80 voor niet-leden en €70 voor leden van ‘West Coast Lizards climbing team vzw’. Inbegrepen in de prijs zijn de verzekering, begeleiding, WCL-cursusboekje, examen, gebruik van het voorklimtouw en aanmaak van het KVB2-pasje. De toegang tot de klimzaal is hierin inbegrepen!

Wil je lid worden van ‘West Coast Lizards climbing team vzw’ en de 'Klim- en bergsportfederatie' dat kan via deze link: http://leden.klimenbergsportfederatie.be/kbf/ledeninfo/lid-worden

Deelnamevoorwaarden:

 • Je moet minstens 14 jaar zijn om te mogen deelnemen aan deze cursus.
 • Je dient reeds in het bezit te zijn van het brevet KVB1 of gelijkwaardig door ervaring (deze ervaring kan door de lesgever getest worden bij aanvang van de cursus).
 • Er wordt van jou verwacht ruim op tijd te zijn voor aanvang van de lessen.
 • Eigen materiaal mee hebben (klimgordel, zekeringstoestel, safebiner, schroefmusketon, klimschoenen, minstens 3 setjes en een bandsling). Indien je niet zelf over het nodige materiaal beschikt kun je dit, buiten klimschoenen, gebruiken van onze club.

Een KVB2-cursus wordt meestal georganiseerd wanneer we hier de vraag voor krijgen van meerdere geïnteresseerde cursisten. Het maximale deelnemersaantal aan deze cursus bedraagt 8 deelnemers, deze cursussen zijn meestal volzet binnen 48 uur nadat het inschrijvingsformulier online komt. Hou dus zeker af en toe deze website in de gaten of volg ons op Facebook.

 • 26/03 ON THE MOVE - Klimzaal Bleau Gent 26/03/2023 om 13:00 – 18:00 Klimzaal Bleau, Campinglaan 2, 9000 Gent Samen klimmen, elkaar motiveren in het klimmen, een andere zaal opzoeken. Gewoon een leuke clubuitstap dus, dat is het concept van WCL ON THE MOVE.Op deze editie trekken we met onze leden en sympathisanten naar 'Klimzaal Bleau' in Gent. Er is de combinatie mogelijk van lengteklimmen en boulderen. Bij mooi weer kan er ook worden voorgeklommen…
 • Keep on Climbing 15/04/2023 om 10:00 – 12:00 Klimzaal Den Oosthoek De panne Zin om samen in clubverband te klimmen? We doen 'Keep On Climbing' ongeveer één keer per maand!Iedereen met een KVB1 is welkom om er een gezellige clubavond van te maken. Maak tijdens dit moment eveneens kennis met andere klimmers en clubleden, het ideale moment om verdere klimplannen te smeden!Voor wie het lang geleden zou zijn, wij…
Note: Carousel will only load on frontend.

Copyright © 2015-2023 - West Coast Lizards - Niels Daubry